Update van mijn portefeuille


We hebben in het verleden vaak genoeg gewaarschuwd voor de peperdure Amerikaanse aandelen.

Op 27 februari becijferden we dat we van de bredere aandelenmarkten niet al te veel meer te verwachten hadden:

“De verwachte rendementen zijn te laag en de belastingen te hoog waardoor je niet meer adequaat wordt vergoed voor de risico’s die je neemt.

Gelukkig valt die conclusie ook mooi samen met mijn analyse voor de beurs waarbij ik in 2025 een belangrijke top verwacht om nadien terecht te komen in een meerjarige berenmarkt met verliezen van 50% tot 80%.”

Uit mijn nieuwsbrief: “Chinees kapitaal vlucht uit de VS” (7 maart)

“Als de Chinezen nu zachtjes aangemaand worden om hun kapitaal terug te trekken uit de VS, heeft dat uiteraard enorme gevolgen voor Amerikaanse aandelen.

Uit mijn nieuwsbrief “Is de bull-markt voorbij” (11 maart)

“Komt hiermee een einde aan de gigantische bull-market die de NASDAQ 2.100% hoger duwde sinds 2009?

De komende dagen geven ons wellicht meer duidelijkheid.”

Ik heb in ieder geval herhaaldelijk (zie Peak USA en de Hangmatbubbel) gewaarschuwd voor de peperdure Amerikaanse aandelen en dat is nu precies de hoek waar de klappen vallen.

En zelfs in de voorbije weken waarschuwde ik voor naderend onheil

Op 25 maart: Banken worden in stelling gebracht

Op 31 maart: Fed wil bail-out voor hedge funds

En ja, je kan argumenteren dat onze grote positie in de edelmetalen ook in waarde zakt, maar het verschil met aandelen is behoorlijk groot.

Rendementen YTD:

S&P500: -18%

Goud: +15%

Zilver: +2%

Ik heb tijdens de zomer al eens de samenstelling van mijn persoonlijke portefeuille met je gedeeld, en dit lijkt me een mooi moment voor een update.

Op zich is er natuurlijk niet zo heel veel veranderd:

Dit is een portefeuille van gewapend beton die dit soort stormen makkelijker kan trotseren.

Pas op, dit betekent niet dat we ongeschonden uit een crash zullen komen.

Als de beurs -zoals ik verwacht- 50% tot 80% in waarde daalt, zal het sowieso een hachelijke oefening worden om je kapitaal te beschermen. Je zou kunnen zeggen: we verkopen alles en houden 100% cash aan.

Maar zou je werkelijk comfortabel zijn met al je cash op de bank? Banken die al meteen aan het wankelen zijn na enkele moeilijke dagen op de beurs? Zou je dan comfortabel slapen?

En dan zwijg ik nog over het risico dat we op een blauwe maandag geconfronteerd worden met een reset, of dat je spaargeld bevroren wordt in een CBDC.

Nee, dan geef ik toch de voorkeur aan de huidige aanpak met voldoende edelmetaal om de crisis het hoofd te bieden.

De edelmetalen kunnen op bepaalde momenten ook getroffen worden door verkoopdruk van beleggers die hun goud en zilver verkopen om tegemoet te komen aan margin calls.

We zagen de goudprijs in 2008 op een gegeven moment ook meer dan 30% in waarde dalen, maar die daling bleek van bijzonder korte duur. Enkele maanden later verschenen er alweer nieuwe all-time highs op het bord.

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Het gebeurt niet zo vaak en als het gebeurt, is het ook zo weer voorbij. Sinds 1850 is het maar vier keer gebeurd dat de goud/zilver-ratio boven de 100 uitkwam: in 1940, in 1991, in 2020 en de voorbije weken. En het zorgde iedere keer voor een explosieve stijging van de zilverprijs: bron: @cycle_strategy De goud/zilver-ratio (GSR) geeft ons als belegger een snel beeld van de edelmetaalmarkt. Als de ratio stijgt, presteert goud beter dan zilver en zit je idealiter in goud. Als de ratio daalt,...

Banken die hun koersdoelen voor goud verhogen … kranten die hun lezers uitleggen hoe ze in goud kunnen beleggen en surveys die goud benoemen als een “crowded trade”. Als contrarian begin ik dan wat ongemakkelijk op mijn stoel te schuiven. Ik haat “crowds”. Ik verdien mijn geld door het omgekeerde te doen van de massa. En dan moet je vandaag je goud verkopen, toch? Laten we eerlijk zijn, de kans op een stevige correctie neemt toe. Er kan gerust $500 tot $800 per ounce van de prijs af. Dat zou...

Toen Scott Bessent tijdens een interview de vraag kreeg waar hij ‘s nachts wakker van lag, moest hij niet lang nadenken over het antwoord: de herfinanciering van de Amerikaanse staatsschuld. Er vervalt dit jaar voor $9,2 biljoen aan obligaties waarvoor nieuwe kopers gevonden moeten worden. Om je een idee te geven: dat komt nagenoeg overeen met de totale staatsschuld van de VS 15 jaar geleden. Om die schuld was indertijd wel wat te doen. George Bush had na 8 jaar presidentschap de staatsschuld...