Banken worden in stelling gebracht


In november legde ik reeds de vinger op de wonde in verband met DOGE:

“Als Musk $2 biljoen aan overheidsuitgaven schrapt, heeft dat een enorme impact op de Amerikaanse economie. Als de overheid $2 biljoen minder zal uitgeven, betekent het namelijk een krimp van $2 biljoen voor de Amerikaanse economie. Dat is 7%!

Zelfs in 2008 ging de Amerikaanse economie geen 7% achteruit, maar dat was al voldoende om heel de financiële sector richting bankroet te duwen.

Een dergelijke krimp is ongezien en sterk deflatoir.”

Musk gaat met de botte bijl door de uitgaven maar in een land met een dergelijke hoge schuldenlast, is dat een gevaarlijk spel.

De schuldenlast wordt afgezet ten opzichte van het BNP en als je BNP daalt, stijgt dus de schuldratio. Waar beleggers in het verleden overheidsobligaties kochten wanneer een recessie naderde, bestaat nu het risico dat ze obligaties verkopen omdat de VS geen hogere schuldratio meer aankan.

Ik kan me voorstellen dat Scott Bessent ongemakkelijk op zijn stoel zit wanneer hij dit ziet. Hij moet dit jaar $9 biljoen aan schulden herfinancieren. Wie gaat al deze obligaties kopen als zelfs Amerikaanse beleggers weinig interesse tonen voor overheidspapier op een moment dat de beurzen hard in waarde dalen?

Het feit dat de Federal Reserve de afbouw van de balans deze week bijna tot stilstand bracht, is een teken aan de wand. De grote bocht is ingezet hier. De Fed zal in de toekomst overheidsobligaties moeten kopen in plaats van verkopen.

Bessent had het tijdens de All-in podcast ook over deregulering voor de banksector om op deze manier de kredietverlening te stimuleren. Hij had ook kritiek op de Fed omwille van de strenge houding ten opzichte van de banken. En hij gaf aan dat hij de langetermijnrente 30 tot 70 basispunten lager kan duwen door de Supplementary Leverage Ratio (SLR) te elimineren.

De SLR bepaalt dat banken die overheidsobligaties kopen minstens 3% Tier-1 kapitaal moeten aanhouden. In de praktijk: een bank kan met $1 aan kapitaal voor $33 aan overheidsobligaties kopen.

Stel, ik ben eigenaar een bank met $1 miljoen aan eigen vermogen. Onder deze regels kan ik dus voor $33 miljoen aan overheidsobligaties kopen. Als deze overheidsobligaties mij gemiddeld 5% rente opbrengen, krijg ik $1,65 miljoen aan rente binnen.

Waar haal ik de centen om deze obligaties te kopen? Ik kan deposito’s aantrekken door spaarders bijvoorbeeld 2% rente te bieden.

Je begrijpt dat dit een aantrekkelijke business is.

Er is wel één groot nadeel en dat is dat lange termijn obligaties bijzonder rentegevoelig zijn. De banken die tijdens Covid massaal overheidsobligaties kochten, kunnen hierover meepraten:

En als je al deze (ongerealiseerde) verliezen optelt, zit je met een serieus gat in de bankbalansen:

Probeer jij maar eens aan je bankier uit te leggen dat je de 100.000 euro op je spaarrekening wil gebruiken als onderpand voor een lening van 3,3 miljoen euro. Nochtans is het wat banken vandaag doen.

Minister van Financiën Bessent noemt de SLR dus een enorme beperking die een rem zet op de kredietverlening. Die 3% is veel te strikt en banken moeten weer onbeperkt staatsobligaties kunnen kopen zonder daar kapitaal tegenover te zetten.

Zowel de Federal Reserve als de banken worden dus langzaam in stelling gebracht om de financiële markten te overspoelen met liquiditeiten!

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Gerald Celente is niet het type dat zich makkelijk laat misleiden. Als uitgever van The Trends Journal heb je ‘m misschien al eens gezien op The Today Show, Good Morning America of CNBC. Met zijn Italiaanse roots en achtergrond uit The Bronx kan hij soms nogal tekeer gaan tegen de gevestigde orde. Hij doorziet het allemaal en adviseert zijn lezers al 25 jaar om goud te kopen. “Goud, dat is de ultieme veilige haven”, aldus Celente. Dit is noch een amateur, noch een naïeveling. Nee, dit is...

Ik kreeg gisteren een é-mail van een Macrotrends-abonnee die me enthousiast liet weten dat zijn portefeuille in waarde verdubbeld was sinds februari 2024. Verdubbeld! En ik krijg de voorbije weken ook dankbare mails van lezers die mijn advies volgden en een flink stuk van hun vermogen in de edelmetalen hebben gestopt. De mensen zijn content en daar ben ik blij mee. Maar ze zijn niet allemaal even content. Zo krijg ik ook een bericht van iemand die naar eigen zeggen al “jaaaaaaaren” in goud en...

Het is al bijna twee weken geleden dat je nog een nieuwsbrief van mij in je mailbox hebt gehad. Dat is niet van mijn gewoonte. Maar aan de andere kant was er ook niet zo heel veel bijzonders te melden. Wie mijn nieuwsbrieven van de voorbije maanden goed heeft gelezen, zit waarschijnlijk op stevige posities in zilver en dan kan je rustig je pijp roken terwijl je je winsten ziet groeien. De zilverprijs in euro bereikte het hoogste niveau van de voorbije 25 jaar, maar dat ging eigenlijk nagenoeg...