Broddelwerk


Ik ben een jaar of tien meerderheidsaandeelhouder geweest van TradersOnly, een online broker die in 2019 verkocht werd aan Lynx.

Ik had 80% van de aandelen en eigenlijk was dat een “gelukje”.

Aanvankelijk was het namelijk de bedoeling om TradersOnly in een joint-venture met een Belgische beursvennootschap te stoppen.

Het enthousiasme om samen iets te doen was groot, maar op een gegeven moment werd ik verrast door een telefoontje dat de deal niet doorging.

Er was die dag een artikel in een financiële krant verschenen dat de brokertarieven zouden blijven dalen en de interesse was plots bekoeld.

Ik kon er echt niet bij hoe iemand die in de sector zit zich zo liet beïnvloeden door een artikel uit de krant. Van een bestuurder zou je toch verwachten dat ze zelf een beter beeld hebben van de eigen activiteit dan één of andere journalist die de krant moet vullen?

Maar niet dus … en dus hebben we TradersOnly maar helemaal zelf gelanceerd waardoor ik 80% van de aandelen had in plaats van 40%. Ik moet de journalist die indertijd dat stukje schreef eigenlijk dankbaar zijn.

Nu ik erover nadenk: ik moet ze over het algemeen dankbaar zijn. Mijn beste beleggingen zijn gewoonlijk immers activa die door de kranten afgeschreven werden.

Ik heb het laatst nog gehad over kranten die het in 2004 “zinloos” vonden om goud vast te houden en lezers waarschuwden dat goud uiteen viel tot stof. Goud was op weg naar de uitgang.

De goudprijs ging sindsdien 650% hoger.

Een ander mooi voorbeeld was steenkool. Ik kocht in 2021 aandelen van Peabody Energy en daar zijn zelfs abonnees me amper in gevolgd. De wereld ging steenkool uitfaseren en je moest gek zijn om het zelfs maar te overwegen.

De meeste mensen investeerden toen volop in zonnepanelen op hun dak, over een steenkoolmijn moest je zelfs niet eens beginnen. Steenkool, dat was passé.

Mij niet gelaten. Ik verdiende 467% aan mijn aandelen Peabody.

Ik moest aan de bovenstaande voorbeelden denken toen ik het volgende artikel onder ogen kreeg:

Ik citeer:

“De koers van aandelen die door finfluencers werden getipt was na een week 1 procent lager in vergelijking met wat de aandelenbeurs als geheel had gepresteerd. Bij cryptomunten was de koers na een week zelfs 2 procent lager dan de markt als geheel.

Er is niet gekeken naar de koersontwikkeling op de wat langere termijn.”

Broddelwerk van de bovenste plank dit “onderzoek”.

Iedereen weet dat je beleggingen op langere termijn moet beoordelen maar hier gaan ze na een week al de prestaties tegen het licht houden. Dat moeten we allemaal serieus blijven nemen?

En ja, het zal wel zijn dat er op social media heel wat zever verteld wordt en dat er genoeg influencers rondlopen met minder goede bedoelingen.

Maar ik ken ook heel wat influencers die al jaren roepen dat je bitcoin moet kopen. Sommigen roepen dat al sinds $5 en al die tijd is de media je blijven “waarschuwen” voor de opkomst van de digitale munt.

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Ik sprak je eerder deze week over de portefeuille die ik voor mijn kinderen beheer en mijn intentie om deze aandelen te delen via LinkedIn en Twitter/X. Nogal wat lezers van deze nieuwsbrief gaven aan niet actief te zijn op social media (goed zo!), vandaar dat ik de aandelen toch ook maar even via e-mail met je deel. Dus hieronder vind je de 8 aandelen die ik voor mijn kinderen kocht: 🛢️ Occidental Petroleum ($OXY) Ik kocht “Oxy” omdat het bedrijf voelt als een soort "U.S. Treasury on...

David Bateman is een tech-ondernemer uit Utah die fortuin maakte als oprichter van Entrata, een ontwikkelaar van software voor de vastgoedsector. Zijn vermogen wordt geschat op $500 miljoen. Bateman liet via Twitter weten dat hij 12,69 miljoen ounces zilver kocht via Comex: “Ik ben geen Roaring Kitty, maar ik heb de afgelopen 4 maanden 12,69 miljoen ounces gekocht. Heb mijn SLV verkocht en ben volledig voor fysiek zilver gegaan. Ik verkoop niets vóór 2030. Ik heb een somber beeld van waar het...

In november legde ik reeds de vinger op de wonde in verband met DOGE: “Als Musk $2 biljoen aan overheidsuitgaven schrapt, heeft dat een enorme impact op de Amerikaanse economie. Als de overheid $2 biljoen minder zal uitgeven, betekent het namelijk een krimp van $2 biljoen voor de Amerikaanse economie. Dat is 7%! Zelfs in 2008 ging de Amerikaanse economie geen 7% achteruit, maar dat was al voldoende om heel de financiële sector richting bankroet te duwen. Een dergelijke krimp is ongezien en...