Wachten op een telefoontje


Scott Bessent bij Fox: “Misschien bellen ze mij op een dag”.

De VS roepen China nu al weken op om naar de onderhandelingstafel te komen en te spreken over handelstarieven.

Maar vanuit China blijft het windstil.

“Het ergste dat je kan doen tijdens een deal, is wanhopig overkomen.”, schrijft Trump in zijn boek “The Art of the Deal”.

Ik kan me echter tot niet van de indruk ontdoen dat Trump & co behoorlijk wanhopig worden. Ze hebben zich duidelijk mispakt.

Trump beloofde zelfs “heel vriendelijk” te zijn voor China.

En uiteindelijk kwam er dan toch een reactie van China in de vorm van … een filmpje.

Een filmpje met een heel duidelijke boodschap.

De Chinezen gaan niet knielen voor de VS.

“Buigen voor een pestkop is als gif drinken om de dorst te lessen, het maakt de crisis alleen maar groter”

“De VS beschuldigden Japan ooit van het dumpen van halfgeleiders en maakten bedrijven zoals Toshiba kapot. Later dwongen ze Japan om het Plaza-akkoord te ondertekenen, hetgeen zorgde voor enkele decennia van zwakke economische groei.”

Dat is natuurlijk de kern van het probleem voor Trump: de Yuan is te goedkoop waardoor China een oneerlijk voordeel geniet ten opzichte van de VS.

Trump wil China (en anderen) dwingen tot een Mar-a-Lago Akkoord (hier besproken)

Maar China wil er duidelijk niets van weten. Ze gaan niet knielen, buigen of plooien. Ze weten dat ze weinig te winnen hebben met onderhandelingen.

Hetgeen China hier lijkt te doen, is het uitroken van de VS.

De Chinezen gokken erop dat de VS China harder nodig heeft dan China de VS. Bovendien speelt de tijd in hun voordeel.

Ondertussen komen er nog amper Chinese containers in de VS binnen waardoor lege winkelrekken een kwestie van tijd lijken.

Lege winkelrekken en een sneldraaiende geldpers (coming soon?) zijn de ideale cocktail voor torenhoge inflatie. Het is ook de cocktail die tijdens Covid geserveerd werd.

En ja, ook in China zal men het voelen, maar dat is toch een andere orde: de export naar de VS maakt inmiddels maar 2% van het BNP meer uit. Dat is op te vangen.



groeten,

Maarten Verheyen

Kreeg je deze mail doorgestuurd? Schrijf dan hier in om geen enkele editie meer te missen.

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Drie weken geleden schreef ik: “Banken die hun koersdoelen voor goud verhogen … kranten die hun lezers uitleggen hoe ze in goud kunnen beleggen en surveys die goud benoemen als een “crowded” trade. Als contrarian begin ik dan wat ongemakkelijk op mijn stoel te schuiven.” Ondertussen corrigeerde de goudprijs met 10% en daar houdt het mogelijk niet mee op. Een daling richting de $3.000 per ounce is best mogelijk. Maar ik denk niet dat goud reeds aan zijn limiet zit. OK, het sentiment was...

Tad Smith studeerde aan Princeton en was daarna actief als professor aan de NYU Stern School of Business. Er circuleert een video van hem waarin hij aangeeft dat hij er 25 jaar voor nodig had om te beseffen dat als de centrale banken jaarlijks 8% tot 10% meer geld drukken en aandelen gemiddeld 9% in waarde stijgen, je in feite ter plaatse trappelt. Door aanhoudend geld te drukken, wordt de illusie van rijkdom gecreëerd, maar in de praktijk gaat niemand er echt op vooruit. Of je nu in aandelen...

Mijn personal trainer zei straks: “Maarten vindt altijd wel de makkelijkste manier om een oefening te doen.’’ Ja, dat is eigenlijk zo’n beetje mijn motto in het leven :-) Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan? Als ondernemer en belegger focus ik op de essentie en elimineer ik al de rest. Greg McKeown schreef in Essentialism: “You cannot overestimate the unimportance of practically everything.”Het is één van mijn favoriete boeken. Lees zeker ook “The ONE Thing” van Gary Keller: “Success is...