Wachten op een telefoontje


Scott Bessent bij Fox: “Misschien bellen ze mij op een dag”.

De VS roepen China nu al weken op om naar de onderhandelingstafel te komen en te spreken over handelstarieven.

Maar vanuit China blijft het windstil.

“Het ergste dat je kan doen tijdens een deal, is wanhopig overkomen.”, schrijft Trump in zijn boek “The Art of the Deal”.

Ik kan me echter tot niet van de indruk ontdoen dat Trump & co behoorlijk wanhopig worden. Ze hebben zich duidelijk mispakt.

Trump beloofde zelfs “heel vriendelijk” te zijn voor China.

En uiteindelijk kwam er dan toch een reactie van China in de vorm van … een filmpje.

Een filmpje met een heel duidelijke boodschap.

De Chinezen gaan niet knielen voor de VS.

“Buigen voor een pestkop is als gif drinken om de dorst te lessen, het maakt de crisis alleen maar groter”

“De VS beschuldigden Japan ooit van het dumpen van halfgeleiders en maakten bedrijven zoals Toshiba kapot. Later dwongen ze Japan om het Plaza-akkoord te ondertekenen, hetgeen zorgde voor enkele decennia van zwakke economische groei.”

Dat is natuurlijk de kern van het probleem voor Trump: de Yuan is te goedkoop waardoor China een oneerlijk voordeel geniet ten opzichte van de VS.

Trump wil China (en anderen) dwingen tot een Mar-a-Lago Akkoord (hier besproken)

Maar China wil er duidelijk niets van weten. Ze gaan niet knielen, buigen of plooien. Ze weten dat ze weinig te winnen hebben met onderhandelingen.

Hetgeen China hier lijkt te doen, is het uitroken van de VS.

De Chinezen gokken erop dat de VS China harder nodig heeft dan China de VS. Bovendien speelt de tijd in hun voordeel.

Ondertussen komen er nog amper Chinese containers in de VS binnen waardoor lege winkelrekken een kwestie van tijd lijken.

Lege winkelrekken en een sneldraaiende geldpers (coming soon?) zijn de ideale cocktail voor torenhoge inflatie. Het is ook de cocktail die tijdens Covid geserveerd werd.

En ja, ook in China zal men het voelen, maar dat is toch een andere orde: de export naar de VS maakt inmiddels maar 2% van het BNP meer uit. Dat is op te vangen.



groeten,

Maarten Verheyen

Kreeg je deze mail doorgestuurd? Schrijf dan hier in om geen enkele editie meer te missen.

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

“My strategy isn’t very complex. I try to buy shares of unpopular companies when they look like road kill, and sell them when they’ve been polished up a bit.” Het zijn de woorden van Michael Burry, één van de hoofdrolspelers in “The Big Short”. Burry verdiende een fortuin met kredietderivaten tijdens de kredietcrisis, maar hij is eigenlijk vooral een value investor. Aandelen kopen van bedrijven die voor dood werden achtergelaten en weer verkopen wanneer het ergste achter de rug lijkt. Hij...

De kogel lijkt nu echt wel door de kerk: de Belgische overheid voert een meerwaardebelasting van 10% in op financiële activa. Want er mocht toch wel iets gevraagd worden van de “sterkste schouders”, nietwaar? Dus er komt nu ook een meerwaardebelasting. Bovenop de andere belastingen die beleggers reeds betalen maar waarvan politici het bestaan dus lijken te vergeten. Ik som ze even op: 30% roerende voorheffing op dividenden 30% Reynderstaks op obligatiemeerwaarden 33% speculatietaks 0,15%...

Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig, zeker? Ik zag enkele dagen geleden een aantal opmerkelijke berichten passeren die ons toch wel het één en ander duidelijk zouden moeten maken. “Fondsen BNP zetten deur open voor goud”, lees ik bij Investment Officer. Vanaf 25 juli mogen de vier belangrijkste fondsen van BNP tot 10% van het vermogen in goud beleggen. Allez, ik moet zeggen in “goudcertificaten”. Volgens het artikel “schuldbewijzen die zo gestructureerd zijn dat ze de...