Waar werk je nu voor?


Sommige mensen doen alles voor geld. En dan bedoel ik ook echt alles: liegen, bedriegen, prostitueren, moorden, … .

En alhoewel de meeste mensen niet al hun principes aan de kant zetten voor wat extra geld, besteden ze wel het grootste deel van hun dag aan het verwerven ervan.

“Money makes the world go round”, toch?

Vreemd genoeg stellen weinigen zichzelf ooit de vraag wat geld nu precies is.

Waarvoor sta je nu precies ‘s morgens op? Wat is het precies dat je in ruil krijgt voor de 8 meest productieve uren van je dag?

In zijn eenvoud zouden we kunnen stellen dat je werkt voor extra digits op je computerscherm. Digits die je kan inruilen voor een papieren briefje met een cijfer op.

Dat is het in essentie toch?

Ik heb mij wel eens afgevraagd wat eigenlijk nog het verschil is met punten in een videospel? Mijn zoon speelde bijvoorbeeld Fortnite en eens je wat punten hebt verzameld, kan je die punten gewoon verkopen aan andere spelers. Digits die je kan inruilen voor papiertjes met cijfers op.

Wat zou er gebeuren wanneer Fortnite deze punten zomaar begint uit te delen aan random spelers?

Als ze het te vaak zouden doen, zouden de oorspronkelijke spelers moord en brand schreeuwen en steeds minder belang hechten aan de punten die ze kunnen verwerven met gamen.

Ik durf wedden dat de verkoop van die punten in zo’n geval ook heel wat minder zou opbrengen in zo’n situatie en dat vele spelers Fortnite gewoon de rug zouden toekeren.

Binnen ons financieel systeem werkt dat ook zo.

De centrale banken printen met de regelmaat van de klok geld om uit te delen aan de banken, overheden, enz..

Geld waarvoor jij en ik bloed, zweet en tranen moeten laten.

De gemiddelde particulier moet er keihard voor werken terwijl anderen het gewoon van de printer nemen.

Ik las gisteren een gerucht dat de EU plannen heeft om €750 miljard naar Oekraïne te sturen. Dat zou evenwel pas aangekondigd worden na de Duitse verkiezingen. De EU heeft dat geld uiteraard niet en het zal gewoon geprint worden.

Dus laat me nog eens de vraag stellen: wat is geld?

Gedurende het grootste deel van de geschiedenis kende deze vraag een simpel antwoord: goud en zilver zijn geld.

JP Morgan vatte het in 1912 mooi samen: Gold is money, everything else is credit.

Goud is geld, al de rest zijn claims.

Dat statement staat als een huis.

  • Geld op je spaarrekening is een claim op de bank
  • Aandelen zijn een claim op dividenduitkeringen en de liquidatiewaarde
  • Obligaties zijn een claim op toekomstige rentebetalingen en de hoofdsom

De meeste beleggers hebben heel hun vermogen geïnvesteerd in claims. Ze bezitten enkel vorderingen. Contracten die recht geven op een specifiek deel van de geldstromen. Want dat is wat aandelen, obligaties en spaarrekeningen zijn: contracten.

En die contracten veranderen dagelijks via de financiële markten van eigenaar. De handel in deze contracten is vele biljoenen dollars groot. Nu ik erover nadenk: crypto is niets meer dan een contract op de blockchain.

De handel op de financiële markten is tegenwoordig zo groot dat een groeiend deel van de bevolking in de ban komt van speculatie.

Bij The Safe Foundation in New York helpen ze mensen om van hun verslaving af te geraken. Gewoonlijk gaat dat om drugs-, alcohol- of eetverslavingen maar recent draaien 10% van de verslavingen rond ‘trading’. Een fenomeen dat voor 2020 nooit voorkwam.

Wat is er in 2020 gebeurd? Centrale banken hebben duizenden miljarden aan valuta geprint en uitgedeeld aan het volk. Dat werkte de speculatie in de hand. Dat geld had minder waarde dan het geld waarvoor gewerkt moest worden en dan was het voor velen verleidelijk om er een gokje mee te wagen.

Wanneer je de waarde van een valuta uitholt, zakt een maatschappij steeds verder weg. Normen en waarden worden losgelaten. Fraude, bedrog, wantrouwen, gokken, verslavingen, losbandigheid, … komen in de plaats.

Lenin wist het meer dan 100 jaar geleden al:

“The best way to destroy the capitalist system is to debauch the currency.”

groeten,

Maarten Verheyen

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

In november legde ik reeds de vinger op de wonde in verband met DOGE: “Als Musk $2 biljoen aan overheidsuitgaven schrapt, heeft dat een enorme impact op de Amerikaanse economie. Als de overheid $2 biljoen minder zal uitgeven, betekent het namelijk een krimp van $2 biljoen voor de Amerikaanse economie. Dat is 7%! Zelfs in 2008 ging de Amerikaanse economie geen 7% achteruit, maar dat was al voldoende om heel de financiële sector richting bankroet te duwen. Een dergelijke krimp is ongezien en...

Ik ben een jaar of tien meerderheidsaandeelhouder geweest van TradersOnly, een online broker die in 2019 verkocht werd aan Lynx. Ik had 80% van de aandelen en eigenlijk was dat een “gelukje”. Aanvankelijk was het namelijk de bedoeling om TradersOnly in een joint-venture met een Belgische beursvennootschap te stoppen. Het enthousiasme om samen iets te doen was groot, maar op een gegeven moment werd ik verrast door een telefoontje dat de deal niet doorging. Er was die dag een artikel in een...

Sinds Duitsland aankondigde massaal te gaan investeren in infrastructuur en defensie schoten de lange termijn rentes in Europa gemiddeld een halve procent hoger. Dit was een wake-up call. Europese landen zitten diep in de schulden en rijden zo de afgrond in als de rentetarieven verder oplopen. Ze komen terecht in een doom-loop waarbij de hogere rentes de begrotingstekorten verhogen … waardoor de schulden verder stijgen … en nerveuze beleggers een hogere rente vragen om geld uit te lenen aan...