"Erger dan Lehman en Covid"


Lawrence McDonald postte gisteren een video waarin hij uitlegt dat de huidige crisis in feite erger is dan Lehman Brothers of Covid.

Tijdens de vorige crashes verloren beleggers inderdaad duizenden miljarde dollars aan hun aandelenposities maar deze verliezen werden voor een stuk gecompenseerd door winsten op obligaties.

Dat is deze keer anders.

Beleggers in Amerikaanse aandelen werden de voorbije weken meer dan $10 biljoen lichter en tot overmaat van ramp dalen nu ook de obligatieprijzen!


Normaal zijn obligaties een vluchthaven die in waarde stijgen wanneer de beurs daalt. Beleggers verkopen hun risicovolle aandelen en kopen veilige obligaties.

Deze correlatie lijkt nu doorbroken.

Wat is er gaande?

Ik zie twee mogelijke verklaringen.

De eerste is dat de Chinezen hun treasuries aan het dumpen zijn. Dat zou niet eens zo gek zijn. In China hebben ze ook gezien hoe het Westen de Russische reserves bevroor toen de oorlog uitbrak. En dat was nog onder de vorige president. De huidige kent nog wat minder rode lijnen.

Een tweede mogelijkheid is dat de obligatiemarkten hebben ingezien dat de top 1% van de Amerikanen goed zijn voor 40% van de belastingontvangsten. Het inkomen van die kleine groep is via capital gains en personeelsopties sterk gelinkt aan de beurs.

Een dalende beurs zorgt dus zo voor een hoger begrotingstekort.

In het verleden maakten beleggers zich daar weinig zorgen over. Ook tijdens Lehman en Covid knalde het begrotingstekort hoger maar de VS kon toen een hogere schuldenlast nog wat makkelijker aan.

Dat is vandaag niet meer het geval.

Vergelijk het met de barman die een dronken gast aan de toog vertelt dat hij genoeg heeft gehad en best een watertje drinkt.

De markt geeft hier de VS de boodschap dat de bereidheid om de begrotingstekorten te financieren snel afneemt.

Zo blijft straks de Fed over als de enige bereidwillige koper van staatspapier.

De Fed zal niet alleen de stijgende begrotingstekorten mogen financieren, maar zal op een gegeven moment ook alles moeten opkopen wat aangeboden wordt om zo de rente onder controle te houden.

Yield Curve Control.

Ik vrees dat er straks gewoon geen andere optie meer is. Als je $37.000 miljard aan schulden hebt, betekent ieder procent rentestijging $370 miljard aan extra overheidsuitgaven.

Als je de rente de vrije hand geeft, kom je terecht in een doom loop waarbij een groter begrotingstekort leidt tot … een hogere rente … en dit zorgt dan weer voor … een groter begrotingstekort.

Dit is de fase waar we nu beland zijn en wees maar zeker dat Jerome Powell de printer aan het opwarmen is.

Tenslotte nog dit: als beleggers niet meer vluchten naar obligaties, naar waar vluchten ze dan?

Ik denk dat de markt ons het antwoord op die vraag gegeven heeft:

De massa vlucht in edelmetalen.

Ook jij kan makkelijk je euro’s omzetten naar goud of zilver.

Open je account via Goud999 Safe en je bent binnen de drie minuten eigenaar van fysiek edelmetaal, veilig opgeslagen buiten de EU.

En als je later wil verkopen: dat is met één druk op de knop geregeld. Na verkoop staat het geld binnen enkele dagen weer op je rekening.

groeten,

Maarten Verheyen

Kreeg je deze mail doorgestuurd? Schrijf dan hier in om geen enkele editie meer te missen.

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Het gebeurt niet zo vaak en als het gebeurt, is het ook zo weer voorbij. Sinds 1850 is het maar vier keer gebeurd dat de goud/zilver-ratio boven de 100 uitkwam: in 1940, in 1991, in 2020 en de voorbije weken. En het zorgde iedere keer voor een explosieve stijging van de zilverprijs: bron: @cycle_strategy De goud/zilver-ratio (GSR) geeft ons als belegger een snel beeld van de edelmetaalmarkt. Als de ratio stijgt, presteert goud beter dan zilver en zit je idealiter in goud. Als de ratio daalt,...

Banken die hun koersdoelen voor goud verhogen … kranten die hun lezers uitleggen hoe ze in goud kunnen beleggen en surveys die goud benoemen als een “crowded trade”. Als contrarian begin ik dan wat ongemakkelijk op mijn stoel te schuiven. Ik haat “crowds”. Ik verdien mijn geld door het omgekeerde te doen van de massa. En dan moet je vandaag je goud verkopen, toch? Laten we eerlijk zijn, de kans op een stevige correctie neemt toe. Er kan gerust $500 tot $800 per ounce van de prijs af. Dat zou...

Toen Scott Bessent tijdens een interview de vraag kreeg waar hij ‘s nachts wakker van lag, moest hij niet lang nadenken over het antwoord: de herfinanciering van de Amerikaanse staatsschuld. Er vervalt dit jaar voor $9,2 biljoen aan obligaties waarvoor nieuwe kopers gevonden moeten worden. Om je een idee te geven: dat komt nagenoeg overeen met de totale staatsschuld van de VS 15 jaar geleden. Om die schuld was indertijd wel wat te doen. George Bush had na 8 jaar presidentschap de staatsschuld...