Capital Rotation Event dichtbij


Een Capital Rotation Event ontstaat wanneer al het kapitaal vlucht in goud. Het gebeurde in 1930, in 1972, in 2002 en telkens leidde het tot stijgingen van vele honderden procenten in de goudprijs.

In feite zou je kunnen zeggen dat zo’n event samenvalt met een reset van het systeem.

Ook in 1930 (herwaardering goud door FDR), 1972 (Nixon koppelt goud los van de dollar) en in 2002 (China treedt toe tot WTO) ging dat gepaard met enorme aanpassingen aan het bestaande systeem.

Het lijkt me dan ook geen toeval dat net nu bijna alle indicatoren op groen staan voor dit zeldzame event.

Enkel de S&P500 en de NASDAQ moeten nog het groen licht geven voor de start van het Capital Rotation Event, maar we zijn bijzonder dicht bij een uitbraak.

Eens goud uitbreekt ten opzichte van de S&P500 en de NASDAQ is dat het startschot van een rally van epische proporties waarbij goud alle andere activa verdwaasd zal achterlaten.

In het verleden leidde het steeds tot een enorme crash in de Dow/Gold-ratio waarbij de waarde van de Dow Jones bodemde op 1 tot 2 ounces goud.

Dat is ook nu de target.

Hoe kan dat nu? Hoe kan deze ratio steeds rond dat niveau bodemen wanneer we toch allemaal weten dat aandelen op lange termijn veel beter presteren dan goud.

Een aantal zaken hierover.

Als dergelijke studies spreken over de ‘lange termijn’ hebben ze het vaak over een relatief korte periode van enkele decennia.

En dan is het verschil tussen goud en aandelen inderdaad relatief groot.

Of ik moet eigenlijk zeggen WAS het verschil tussen goud en aandelen relatief groot.

Als we kijken naar de voorbije 25 jaar dan moeten we helaas vaststellen dat de goudprijs een stuk beter presteerde dan de S&P500:

En dan is de S&P500 nog één van de beter presterende indexen. Als we de vergelijking maken met Europese, Chinese of Japanse aandelen wordt het verschil nog een stuk groter.

Bovendien worden deze vergelijkingen enorm verstoord door een gebeurtenis uit 1971 waar goud vervangen werd door fiatgeld.

Als we de aandelenmarkten uitdrukken in een stabiele valuta (goud) dan krijgen we een correcter beeld:

Het is ook ergens logisch dat de goudprijs en -in dit geval- de Dow Jones op lange termijn in balans blijven.

Het rendement van aandelen wordt namelijk op lange termijn bepaald door de winstgroei en de dividenden.

En aangezien de Dow Jones enkel rekening houdt met de aandelenprijzen en niet de dividenden, loopt de ontwikkeling van deze index gelijk met de winstgroei.

Wat bepaalt de winstgroei? De groei van de economie plus de inflatie.

Goud betaalt geen dividend dus moeten we ons de vraag stellen of de goudprijs op lange termijn gelijke tred kan houden met de groei van de economie plus de inflatie.

De goudprijs volgt op lange termijn de groei van de geldhoeveelheid en de groei van de geldhoeveelheid wordt volgens Fisher bepaalt door de volgende formule:

M x V = P X T

BIj een constante omloopsnelheid (V) zou dus de geldhoeveelheid (M) bepaald worden door het gemiddelde prijsniveau (P) en het handelsvolume (T).

Of anders gezegd: de geldhoeveelheid volgt de nominale groei van de economie.

Dus ja, op deze manier is het perfect logisch dat de Dow/Gold-ratio op lange termijn binnen een bepaalde bandbreedte blijft en elkaar iedere paar decennia opzoeken.

Dit houdt ook in dat aandelen op zeer lange termijn goud enkel outperformen via de dividenduitkeringen.

Dat lijkt op het eerste zich maar een magere vergoeding voor het extra risico dat je neemt, maar wie iets van samengestelde interest begrijpt, weet hoe enkele procenten extra rendement op tientallen jaren een enorm kapitaal vertegenwoordigen.

Eens echter het Capital Rotation Event wordt bevestigd met een uitbraak van goud ten opzichte van de S&P500 en de NASDAQ, dan zal goud op korte termijn aandelen flink in het stof doen bijten.

Een Capital Rotation Event is zeldzaam, maar als het gebeurt, is er weinig dat beter zal presteren dan goud en zilver.

En op dit moment staan we dus bijzonder dicht bij een uitbraak. Het zou deze week al kunnen gebeuren, of in het slechtste geval nog enkele weken of hooguit maanden op zich laten wachten.

Maar de uitbraak nadert en dan is het van belang om voldoende edelmetaal in portefeuille te hebben!

Koop hier je edelmetaal


groeten,

Maarten Verheyen

Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Schrijf in en ontvang gratis mijn ebook "Het Eindspel van ons Financieel Systeem"

Read more from Nieuwsbrief Maarten Verheyen

Ik sprak je eerder deze week over de portefeuille die ik voor mijn kinderen beheer en mijn intentie om deze aandelen te delen via LinkedIn en Twitter/X. Nogal wat lezers van deze nieuwsbrief gaven aan niet actief te zijn op social media (goed zo!), vandaar dat ik de aandelen toch ook maar even via e-mail met je deel. Dus hieronder vind je de 8 aandelen die ik voor mijn kinderen kocht: 🛢️ Occidental Petroleum ($OXY) Ik kocht “Oxy” omdat het bedrijf voelt als een soort "U.S. Treasury on...

David Bateman is een tech-ondernemer uit Utah die fortuin maakte als oprichter van Entrata, een ontwikkelaar van software voor de vastgoedsector. Zijn vermogen wordt geschat op $500 miljoen. Bateman liet via Twitter weten dat hij 12,69 miljoen ounces zilver kocht via Comex: “Ik ben geen Roaring Kitty, maar ik heb de afgelopen 4 maanden 12,69 miljoen ounces gekocht. Heb mijn SLV verkocht en ben volledig voor fysiek zilver gegaan. Ik verkoop niets vóór 2030. Ik heb een somber beeld van waar het...

In november legde ik reeds de vinger op de wonde in verband met DOGE: “Als Musk $2 biljoen aan overheidsuitgaven schrapt, heeft dat een enorme impact op de Amerikaanse economie. Als de overheid $2 biljoen minder zal uitgeven, betekent het namelijk een krimp van $2 biljoen voor de Amerikaanse economie. Dat is 7%! Zelfs in 2008 ging de Amerikaanse economie geen 7% achteruit, maar dat was al voldoende om heel de financiële sector richting bankroet te duwen. Een dergelijke krimp is ongezien en...